fbpx

Teskedsorden

Sverige är bland de länder som diskriminerar icke-vita mest på arbetsmarknaden

Sverige är bland de länder som diskriminerar icke-vita mest på arbetsmarknaden

De senaste åren har rasism och främlingsfientlighet varit ett hett debattämne. Men nu måste vi rikta strålkastarljuset mot den strukturella rasismen, den vi inte vill kännas vid, för att ingen ser sig själv som rasist. Vi måste ta diskussionen om vilket privilegium det är att vara vit, skriver Lovisa Fhager Havdelin, generalsekreterare för den ideella organisationen Teskedsorden.

Vi befinner oss i olika samhällsstrukturer beroende på exempelvis klass och kön, som påverkar oss alla på olika sätt varje dag. Men det är färre som vill kännas vid de strukturer som gör att människor beroende på ursprung utsätts för olika motstånd i livet.

Från det att vi föds, vidare till skolan och sedan ut i arbetslivet påverkar strukturerna oss. En rapport från Länsstyrelsen visar att afrosvenskar har lägre lön jämfört med övriga befolkningen med samma utbildning. Till skillnad från andra grupper där arbetslösheten minskar i takt med utbildningsnivå, resulterar en högre utbildning för afrosvenskar istället i högre arbetslöshet.

Läs hela artikeln här!

 

Lämna en kommentar