fbpx

Teskedsorden

Teskedsordens praktikant i Budapest

BudapestUnder min praktikperiod på Teskedsorden fick jag möjligheten att i mitten av oktober delta på #YOUACT (YOUth Aktivism) i Budapest, en konferens anordnad av UNITED för att tala om hur ungdomars deltagande i arbetet mot främlingsfientlighet och rasism fungerar runt om i Europa och hur det kan utvecklas.
UNITED for Intercultural Action är ett europeiskt nätverk som arbetar mot nationalism, rasism och fascism samt verkar för att stödja migranter och flyktingar. Nätverkets syfte är att främja ett tolerant och solidariskt Europa genom interkulturell förståelse och samarbete. Med över 560 medlemsorganisationer från 46 europeiska länder samlar de två gånger per år representanter från hela Europa för att utbyta erfarenheter.
Under fem intensiva och lärorika dagar erbjöds vi deltagare föreläsningar, seminarier och workshops med fokus på hur vi kan mobilisera unga att föra ett antirasistiskt arbete. Vi fick ta del av positiva exempel på projekt som främjar ungas inställningar till mångfald och tolerans för att utrusta oss med verktyg för vårt framtida arbete samt gavs möjligheten att gemensamt utveckla nya projektidéer.
Konferensen inleddes med en föreläsning om Ungerns nuvarande politiska läge följt av en diskussion om de bakomliggande anledningarna. Efter detta fick vi lyssna till en tidigare medlem av det högerextrema partiet BNP – British Nationalist Party, Matthew Collins, som idag är en antifascistisk aktivist. Avslutande övning den första dagen var ett rollspel med syfte att belysa svårigheterna som kan uppstå i arbetet mot diskriminering. Dagarna gick i en rasande fart, fyllda av nya lärdomar om hur vi intresserar unga att delta i arbetet mot rasism. Men också om hur våra organisationer kan tänka kring finansiella medel samt hur vi på bästa sätt förmedlar vårt budskap utåt.
Tillsammans med nästan 100 konferensdeltagare från Europas alla hörn, var och en fyllda med erfarenheter från olika organisationer, var det omöjligt att inte återvända hem full av inspiration! Ett nätverk som UNITED erbjuder möjligheten att dela med sig av sina kunskaper och möta människor som man med stor sannolikhet aldrig skulle träffat annars. Men framför allt visar en konferens som #YOUACT att en värld som står upp för mångfald och tolerans inte är så fjärran som den ibland kan kännas.
Don’t fight diversity – celebrate it!
Carolin
Vill du också bli praktikant på Teskedsorden? Ansök här för våren 2016!