fbpx

Teskedsorden

Teskedsorden på Bokmässan 2019

Teskedsorden på Bokmässan 2019

Det är snart dags för Bokmässan, Nordens största kultur- och medieevenemang. Teskedsorden är självklart på plats för att lyfta frågor om mångfald, representation och rasism. Ses vi i Göteborg på något av våra samtal?

⭐️

Hur skyddar vi elever mot kränkningar?

Teskedsorden och Friends delar med sig av verktyg och metoder för att hantera rasistiska kränkningar i klassrummet. Tid för frågor.

Tid och plats: Tors 26/9 16:30–17:15. Monter: D03:27 (Micro Action Movement)

⭐️

Mobiltelefonen i klassrummet

Mobilens varande i skolan är en omdiskuterad fråga och regeringen vill införa mobilförbud. Är det rätt väg att gå i ett allt mer digitaliserat samhälle?

Anita Grigic Magnusson och Torbjörn Ott är båda forskare och utbildade lärare. De finner i sin forskning att elevernas mobiler i många fall är ett verktyg för lärande, och att ett generellt förbud inte nödvändigtvis gynnar elevernas skolarbete. I samtal med Anders Hansen, överläkare och författare aktuell med boken Skärmhjärnan, diskuteras mobilens effekter och varande i skolan. Moderator: Lovisa Fhager Havdelin, generalsekreterare Teskedsorden.

Tid & plats: Fre 27 sep kl. 12.00-12.45, K2

⭐️

Kulturkrockar och utanförskap

I Sheherazades värld är det otänkbart att bli förälskad i en annan tjej. Ändå för hon en modig kamp för sin kärlek. Dansk-palestinska Kristina Aamands Under ditt finger handlar om tabun och hemliga dubbelliv. I Mats Berggrens Rami och Jonatan är det i stället två killar som blir förälskade, svenske Jonatan och flyktingpojken Rami. Tack för alltär uppföljaren till Christina Wahldéns Falafelflickorna, om Hawa som drömmer om att bli polis och startar en egen detektivbyrå. Författarna diskuterar kulturkrockar, utanförskap och hedersproblematik. Moderator: Lovisa Fhager Havdelin, generalsekreterare Teskedsorden.

Tid & plats: Fre 27 sep kl. 13.00-13.45, R2

⭐️

Mångfald i medierna – varför går det så långsamt?

Sverige är idag ett mångkulturellt land. Ändå speglas det inte i medierna. Minoriteter är ofta osynliga eller får spela klichéfyllda roller; sällan får en muslimsk man medverka som vanlig pappa, eller en romsk kvinna tillfrågas om politik. Är det redaktionernas egen homogenitet som spökar? Hur kan mediebranschen bli bättre på mångfald?

Panel: Lovisa Fhager Havdelin, Teskedsordens generalsekreterare. Sarah Delshad, journalist och debattör. Christer El-Mochantaf, GT:s nye chefredaktör. Patrik Lundberg, kolumnist och författare.

Moderator: Lisa Bjurwald, journalist & författare.

Tid & plats: Fre 27 sep kl. 14.30–14.50. Mediescenen, F-hallen

⭐️

Historiens vita fläckar: Om rasismens rötter i Sverige

Bokaktuella och prisbelönta författarna Lisa Bjurwald (opinionschef Teskedsorden) och Maria Ripenberg (filosofie hedersdoktor vid Uppsala universitet) har båda granskat rasism och främlingsfientlighet i otaliga artiklar och flera böcker. Här möts de i ett samtal om den svenska historiens skamfläckar då och nu.

Tid & plats: Lör 28 sep kl. 16.00-16.30. Monter B04:40 (Volante & Gamla Stans Bokhandel)

⭐️

Lämna en kommentar