Teskedsorden

Tack för allt, Amos Oz.

Tack för allt, Amos Oz.

Vi har idag nåtts av beskedet att vår inspiratör och hedersledamot Amos Oz gått bort efter en tids sjukdom, 79 år gammal.

Amos var en fantastisk författare, obotlig optimist och en ständig förespråkare av dialog och tolerans. Hans nyfikenhet och klarsynthet har alltid inspirerat och berört oss.

Teskedsordens ordförande och grundare Camilla Nagler arbetade i många år som Oz svenska förläggare, och det var med grund i hans bok Hur man botar en fanatiker som organisationen startade 2006. Sedan dess har vi delat ut boken till närmare 800 000 elever i Sverige som tillsammans med oss har fått inspirerats och reflekterat över hans ord. Amos har alltid varit en nära vän till Teskedsorden och har varit glad över att hans texter fått så stor spridning runt om i Sverige.

Låt oss fortsatt bära Amos Oz ord om uppmuntran till handling, civilkurage och dialog med oss, som Oz skriver:

”Pessimism och förtvivlan är slöseri med tid. I stället för att slita ditt hår – fråga dig ”Vad kan jag göra?”. Om du ser en eldsvåda, fly inte. Skriv inte en insändare till tidningen där du kräver att gärningsmannen straffas. Ta en hink och ös vatten på elden! Har du ingen hink? Ta ett glas! Inget glas? Ta en tesked. Kanske är ni många nog att släcka.”

I vår kommer Teskedsorden påbörja distribution till gymnasieskolor i Sverige av Amos Oz senaste bok Kära fanatiker. Maila info@teskedsorden.se om du vill läsa boken med din klass.

Lämna en kommentar