fbpx

Teskedsorden

Vi räknar rasismen för att visa hur normaliserad den blivit. 

Miljontals ser rasistiska inlägg

På en dag beräknas 250 000 personer nås av rasistiska kommentarer och inlägg i sociala medier och andra forum på nätet. På en vecka blir det 1,8 miljoner personer. 

Saker som skrivs och kommenteras i sociala medier får ett stort genomslag. När många nås av rasistiska inlägg varje dag förskjuts normerna för vad som anses accepterat eller inte.

Foto: Amanda Nilsson

Varför räknas rasismen?

I Sverige saknas grundlig statistik över rasismens utbredelse. Detta vill vi ändra på genom att bidra till ett arbete där rasism på nätet räknas och sammanställs. Nätet är en av de platser där människor öppet uttrycker rasistiska åsikter och förhoppningen är att statistiken kan visa på hur normaliserad rasism har blivit idag.

Rasismen finns överallt och bidrar till skillnader i människors livslängd, möjlighet till arbete och psykisk hälsa. Trots det finns det idag väldigt lite statistik på hur det faktiskt ser ut. Vi räknar rasismen för att ändra på det.

Hur har ni räknat?

Med hjälp av verktyget Notified söker vi genom nätet i realtid efter hundratals rasistiska uttryck. På så sätt kan vi se vad som skrivs timme för timme, vecka för vecka. Vi söker på Twitter, Facebook, Youtube, Instagram, bloggar och forum. Men vi kan inte söka på de som har stängda profiler eller i de grupper eller forum som är stängda. Tjänster som TikTok och Snapchat går tyvärr heller inte att mäta. Det innebär att vår sökning bara fångar upp en del av de rasistiska inlägg som skrivs på nätet. 

Efter det räknar vi ut hur många personer som nås av inläggen med rasistiska uttryck, så kallad räckvidd. Med räckvidd menar vi antalet följare i sociala medier som de konton som skrivit inläggen har. Räckvidden ändrar sig från vecka till vecka, men vi har räknat ut ett genomsnitt.

För att ta höjd för att alla följare inte läser de inlägg som skrivs har vi räknat ner genomsnittet något. Detta gör vi även för att räkna bort de rasistiska uttryck som används i diskussioner om rasism. 

Stöd vårt arbete

Teskedsorden arbetar med att motverka diskriminering genom bland annat kunskapshöjande insatser, som att utbilda lärare, skolelever och företag. Förra året utbildade vi till exempel över 4 000 elever och lärare. Vi skänkte även 20 000 böcker om rasism till gymnasieungdomar. Tack vare din gåva kan vi fortsätta vårt arbete.

Swisha till vårt arbete mot rasism eller bli månadsgivare.