fbpx

Teskedsorden

Morgonsola skal kysse øya vaken – Teskedsorden besöker Utøya

Morgonsola skal kysse øya vaken – Teskedsorden besöker Utøya

Det är en underlig känsla att vakna i Stockholm och samma dag somna på Utøya. Att vakna i sin trygga säng och somna på den plats där Anders Behring Breivik den 22 juli 2011 dödade 69 ungdomar på sommarläger.

Under dagen reser vi samma väg som han gjorde. Vi börjar på 22. juli-senteret i Oslos regeringskvarter, i botten på huset som fortfarande står obrukbart efter bomben den 22 juli. Vi sätter oss sedan i bilen och reser ut ur Oslo. Vi följer vägen till en liten båtbrygga där vi möts och får skjuts över vattnet.

Teskedsorden är här på Utøya för att följa The European Wergeland Centres demokratikurs. Under tre dagar träffas lärare och elever från åtta norska skolor för att tillsammans lära om attentatet den 22 juli, om demokrati och om engagemang. Målet är att stärka elevernas demokratiska värderingar och förebygga hatyttringar, antidemokratiska krafter och extremism. Man vill lyfta de demokratiska värden som blev angripna den 22 juli 2011.

”Utöya är ett tydligt exempel på att demokrati aldrig kan tas för givet”
Elev, deltagare i demokratikurs på Utøya

När vi reser från Utøya bär vi med oss minnet av dem som förlorade sina liv den 22 juli 2011. Men vi bär också med oss känslan av hur viktigt medmänsklighet och omtanke är för vår demokratis fortlevnad. Vi kan inte låta de antidemokratiska och hatiska krafterna vinna.

”Om en man kan visa så mycket hat, tänk vad mycket kärlek vi alla kan visa tillsammans.”
Medlem i AUF, citerad av dåvarande statsminister Jens Stoltenberg i tal två dagar efter dådet.

Breiviks måltavlor var det mångkulturella samhället, demokratin och demokratins politiska ledare nu och i framtiden. Vi behöver svara genom att ta hand om demokratin, värna den och försvara den varje dag. Det kommer ett nytt 22 juli. Och ett nytt igen. Vilka värderingar vill vi den dagen ska vara de rådande i vårt samhälle? Det är upp till oss att tillsammans skapa den världen.

Rubriken är hämtad ur Frode Gryttens dikt etter 22. juli.

Camilla Rehn, Utbildningsansvarig
Jonna Mannberg, Projektassistent

Lämna en kommentar