Teskedsorden

Lena Sundström: Främlingsfientlighet är ett val DN 140214

Häromdagen såg jag om Bo Widerbergs film ”Kvarteret Korpen”. Och ni vet hur det är, ibland oroar man sig över att tiden skall ha gått. Att gamla kärlekar inte skall tåla att dras fram i ljuset. Keve Hjelms drömmande figur, förälskad i sitt horisontala läge i soffan som för honom bort från vardagen i fattigkvarteren till Grand hotell där affärscigarrerna ligger med gördeln som svepning och självdör på lit de parade. Sonen Anders med författardrömmar och klasshat och fadersförakt. Och i slutet.
Desperationen när sonen försöker lyfta modern ur uppgivenhet och fattigdom. ”Gå och rösta mamma. Alla val är viktiga men det här valet är så viktigt mamma. Det får inte komma in några nazister i riksdagen.”
Det självklara arbetarklassperspektivet. Jag tänker på det nu i år. Detta valår. Ett valår när både media och politiker riskerar att förväxla främlingsfientlighet med folklighet. Vilket bara avslöjar det verkliga folkföraktet hos dem som har så dåligt samvete över sin dåliga koll på Sverige utanför Stockholm att de köper Sverige­demokraternas bild.
Frågan är förstås hur det går det till när vi intalar oss att Sveriges mest styvmoderligt behandlade väljare är vita heterosexuella män som oftast bor i Skåne, och betydligt mer sällan i norra Sverige.
Läs hela artikeln här.