fbpx

Teskedsorden

Låt oss tillsammans skapa en motståndskraftig demokrati 

Låt oss tillsammans skapa en motståndskraftig demokrati 

Vi är många som med oro ser på när de högerextrema rörelserna i EU samlar kraft och stöd inför det stundande Europaparlamentsvalet den 26 maj. Sverige är långt ifrån ensamt att ha en växande nationalistisk och populistisk rörelse. Runt om i Europa kan vi se hur partier med dessa värderingar får allt större inflytande över politiken. I Italien väntas det högerextrema partiet Lega få 30 procent av rösterna, och därmed bli ett av de största högerextrema partierna i EU. I Tyskland förväntas Alternativ för Tyskland, AfD, mer än fördubbla sitt resultat från förra EU-valet. Här hemma i Sverige visar opinionsundersökningar att Sverigedemokraterna ökar mest och väntas bli näst största svenska parti i EU-parlamentet.

Tidigare har de olika högerextrema och nationalistiska partierna starkt drivit frågan att respektive land ska lämna EU. Nu ser vi istället hur dessa partier börjat koncentrera sig på hur de istället ska förändra de delar av EU som de ogillar. Sverigedemokraterna har uttryckligen dragit tillbaka sin önskan att lämna EU – de vill nu istället förändra inifrån. På de högerextrema organisationernas agendor står bland annat även inskränkningar av aborträtten, hårdare gränsbevakningar,strängarestraffskalor och minskade rättigheter för flyktingar och asylsökande.

Det finns många anledningar till att gå och rösta i EU-valet den 26 maj. Den politik som förs i EU har stor inverkan på hur det svenska samhället organiseras. Därför är det just detta val viktigare än någonsin att rösta in politiker som stårför öppna, toleranta, demokratiska och jämställda värderingar och som utgör en tydlig motkraft mot den högerextrema utvecklingen.

Teskedsorden arbetar för att framtidens ledande generation – dagens barn och unga– i så tidig ålder som möjligt ska få chans att lära, reflektera och analysera kring frågor som intolerans, rasism, diskriminering och alla människors lika värde. Allt för att skapa goda förutsättningar för ett samhälle där dessa värderingar står i centrum och inte tummas på. Med små medel, utvecklande dialoger, nyfikna frågor och många teskedar gör vi detta tillsammans.

Vill du stötta Teskedsordens långsiktiga arbete? Du kan bli månadsgivare och bidra till en positiv utveckling. Läs mer och bidra här!

Naomi Grossman
Kommunikatör & Projektledare 

 

 

Lämna en kommentar