fbpx

Teskedsorden

Känslor, underhållning och bandy på Teskedsdagen

Känslomässigt, lustfyllt och tankeväckande. Så kan man summera årets Teskedsdagen, som firades den 2 november i Eric Ericssonhallen på Skeppsholmen.
Inramningen var oförbätterlig. Höstsolen låg ännu över Eric Ericssonhallens ståtliga kupol när de 430 personer anlände till Skeppsholmen, där ett fullspäckat program väntade. Teskedsordens styrelseledamot, Lill Lindfors, vägledde publiken genom programmet. En tacksam uppgift med ett sådant förstklassigt programutbud!
IMG_6305Kristin Amparo, som deltagit i Melodifestivalen och i vår bok Inte en främling: 41 berättelser om identitet och mångfald, framförde nytt material på scen och fick flera i publiken att fruktlöst försöka gnugga bort gåshuden på armen. Röstvirtuosen Sofia Jernberg visade också prov på sitt enorma register i sin mycket originella ”Perfect pitch?”
Sveriges radios journalist Silan Diljen, med hjälp av Dejan Cokorilo och Nisti Sterk, framförde det kritikerrosade uppträdandet #minflykt, ett samarbete med Radioteatern som är uppbyggt kring mer än hundra flyktberättelser som Silan och Sveriges radio samlat in på sociala medier.
Skådespelaren Jonas Karlsson klev upp på scenen och läste högt ur Amos Oz bok Hur man botar en fanatiker. Lite senare läste Jonas även upp ett starkt tacktal av den kinesiske författaren Yang Jisheng, som igår mottog årets stipendium av Stieg Larsson stiftelsen – som tillsammans med Teskedsorden och Tidningen Vi arrangerar Teskedsdagen. Yang Jisheng belönades för ”sin envisa och modiga journalisgärning” i kartläggningen av massvälten i Kina 1958-1961, då 36 miljoner människor dog.
Artisten och Teskedsordens styrelseledamot Jason ”Timbuktu” Diakité och Mona Sahlín, regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, samtalade om rasism och de utmaningar Sverige står inför, inte minst inom skolan, med Teskedsordens verksamhetschef Lovisa Fhager Havdelin.  Lovisa uppmärksammades senare också på scen för att tidigare i höst mottagit priset som Årets FN supporter av Svenska FN-förbundet.
IMG_6355Kvällens avslutning och höjdpunkt var när årets Teskedsstipendiater klev upp på scen för att ta emot priset av Teskedsordens ordförande Mikael Kamras.
– Vi ville göra en positiv berättelse om integration och inspirera vanliga människor, sade filmens regissör och pristagare Karin af Klintberg om den prisbelönade filmen Trevligt folk, om det somaliska bandylandslaget i Borlänge.
– Vi ville nå ut och skapa ringar på vattnet, fyllde Fredrik Wikingsson i. De andra två pristagarna, Filip Hammar och Anders Holgeson kunde inte närvara under ceremonin.
Men på scen fanns också representanter för Somalia bandy, de verkliga hjältarna i filmen Trevligt folk, som Teskedsorden nu ska göra tillgänglig för alla åttondeklasser i Sverige.
– Bandy fick oss att drömma större och lära känna svensk kultur. Det fick oss att se ljusare på framtiden, sade Mursal Isa i Somalia bandy.
Med de positiva avslutningsorden vill Teskedsorden tacka alla teskedsvänner som kom, deltog och gjorde denna kväll till ännu en magisk Teskedsdagen. Med er nära oss känns vårt motto inte bara oerhört angeläget utan fysiskt påtagligt: Tillsammans för mångfald och tolerans.