fbpx

Teskedsorden

Under läsåret 2019/2020 inleder Teskedsorden och teaterpedagog Eva Dällerud ett unikt samarbete. Välkommen att boka en föreställning och ett samtal som bottnar i Förintelsen och avslutar med att reflektera kring Förintelsens betydelse i dagens samhälle.  

Hur minns vi Förintelsen?

I Europa ser vi exempel på hur Förintelsen förringas eller till och med glöms bort. Därför måste vi påminnas om Förintelsens hemskheter och reflektera kring Förintelsens betydelse för dagens samhälle och vår demokrati.

Eva Dällerud är andra generationens överlevande från Förintelsen. Flera av Evas släktningar förlorade sina liv i koncentrationsläger, men Evas mamma Elisabeth överlevde och kom till Sverige 1945. Utifrån relationen med mamman och mammans berättelser har Eva skapat föreställningen Jag, mamma och Förintelsen. Mamman ville att Eva skulle berätta: ”Du måste berätta, så dom vet att det är sant”, uppmanade Elisabeth Eva. 

”Man vet inte”, brukade Elisabeth säga, ”har det hänt en gång kan det hända igen”. 

Eva har hittills spelat föreställningen i främst Värmland och Närke. Nu är det dags att ta den på resa i Sverige! Teskedsorden och Eva kommer gärna till din skola för föreställning, samtal och reflektion tillsammans med eleverna. Kunskap är viktigt för att inte glömma. 

Genom den personliga berättelsen får vi inblick i hur fort allt kan förändras när fördomar, hat och rädsla får gro. Föreställningen vill också öka förståelsen för de människor som utsatts för krig och tortyr, förföljelse, svält och flykt. Genom en teaterföreställning som inte bara bygger på den första generationens berättelser, utan också på hur det var att växa upp med en mamma som genomlevde Förintelsen, ger vi spegling till de barn som idag, precis som Eva, har föräldrar som traumatiserats av förföljelse och krig. Hur pratar man med en förälder som har upplevt det mest fruktansvärda? 

Citat från elever

”Jag lärde mig sympati för hur de levde i lägren. Jag lärde mig att vara tacksam för att jag kan äta tills jag blir mätt och även fått tillgång till utbildning. När man hör historien om Förintelsen blir man tacksam för nästan allt här i livet och hur bra man har det” 

”Jag fick mer information om hur det var att leva i ett koncentrationsläger samt hur levnadsvillkoren var i ett getto. Jag lärde mig också hur nästa generation kan påverkas av deras föräldrars upplevelser” 

Info om bokning

Längd: Halvdag 

Upplägg: Föreställning Jag, mamma och Förintelsen följt av samtal och reflektion  

Målgrupp: Elever årskurs 8 och 9, samt gymnasieelever. Max 100 elever per bokning.

Pris: 17 500 kr. Kostnad för resa och eventuell övernattning tillkommer.