Teskedsorden

Främlingarna. Expressen 140124

Guldbaggegalans fixering vid presentatörernas hudfärg och sexualitet var inget olycksfall i arbetet. Jonas Gardell ser ett samhälle som fortfarande häpnar över det annorlunda.
”En studioman sa åt oss att gå in och ställa oss på plats medan de visade ett bandat inslag. Så vi gick in, peppade och förväntansfulla. Själv stod jag i mitten, allra längst fram och hann se ut någon minut över hela publiken på Cirkus medan det bandade inslaget rullade. Såg kolleger och kompisar som Micke PersbrandtLena EndreKatarina EwerlöfHelena Bergström. Kände mig faktiskt ett kort ögonblick som ett ’vi’.
Så gjorde Sissela Kyle sin presentation av mig. ’Ursäkta kan en gammal människa få unna sig en sprallig homofil på måndagskvällen!’ Jaha. Jamen då var det väl så. Jag var varken kollega eller vän, jag var inte en del av kollektivet, jag var inte där som artist eller författare utan jag var där som ’homofilen’.”
Läs mer här!