Teskedsorden

Nedan presenteras Teskedsordens projekt för grundskolan: Sarahs resa, En droppe midnatt, Reality Check och Nätets mörka sidor. Under varje projekt hittar du en tillhörande lärarhandledning. Har du några frågor om projekten är du välkommen att kontakta oss via frågeformuläret längst ned på sidan.

Sarahs resa – en hjältinna på flykt

Vill du bidra till att skapa stärkande förebilder och motverka psykisk ohälsa för nyanlända barn?

Utifrån historien om hjältinnan Sarah som flytt krig vill Teskedsorden skapa en animerad kortfilm för barn mellan 7-9 år. Sarah är barnet som tvingas fly från sitt hemland, men hon är också en hjältinna som delar sina erfarenheter – de lätta och svåra, de glada och hemska. Med filmen vill vi skapa ett gratis verktyg för att främja integration, psykisk hälsa och starta samtal om svåra frågor.

Illustration ur Sarahs resa av Imad Elabdala

En droppe midnatt

En droppe midnatt är Jason Diakités debutroman i vilken han berättar om sina rötter och sin identitet som både svensk och amerikan, både vit och svart. En smärtsam men stärkande läsning om identitet och tillhörighet, kamp och rättigheter. Boken finns i en lättläst version som nu går att beställa från oss i klassuppsättning till elever och ungdomar i Skåne.

Svartvit bild på Jason Diakité och omslaget till hans familjebiografi En droppe midnatt.

Reality Check

”Jag kunde komma hem från skolan och mina klasskompisar hade gömt saker i mitt hår bara för att jag har afro”, 19-årig tjej.

Reality Check är Sveriges första app mot rasism och går ut på att användaren blir tilldelad en fiktiv identitet, för att sedan samma person under ett antal dagar. Spelet är upplevelsebaserat utifrån händelser kopplade till rasism, diskriminering och fördomar, där användaren väljer mellan olika utfall. Till appen kommer tillhörande lärarhandledning. Spelet finns tillgängligt för nedladdning på App Store och Google Play.

RealityCheck_app

Nätets mörka sidor – hat, rasism och propaganda online

Teskedsordens lärarguide Nätets mörka sidor – hat, rasism och propaganda online för årskurs 5 är ett kostnadsfritt material för att ge lärare stöd i undervisning om källkritik och öka barns medvetenhet om hur hat och propaganda sprids på nätet.

Lärarguiden tar upp vikten av källkritik på nätet och att barn i tidig ålder informeras om och förstår betydelsen av att inta ett kritiskt förhållningssätt till vad de läser online. Dessutom innehåller materialet konkreta övningar att använda i klassrummet.

Svartvit illustration för projektet Nätets mörka sidor