Teskedsorden

Nedan presenteras Teskedsordens projekt för grundskolan, från lågstadie till högstadie. Under varje projekt hittar du en tillhörande lärarhandledning. Har du några frågor om projekten är du välkommen att kontakta oss via frågeformuläret längst ned på sidan.

Lågstadiet

Sarahs resa – en hjälte på flykt

I den animerade filmen Sarahs resa får vi möta Sarah som tvingas fly från sitt hemland på grund av ett krig. I filmen följer vi henne i hemlandet, på flykten över havet, i flyktinglägret och den första tiden i det nya landet Sverige.  Filmen är ett verktyg för att prata om flykt, integration, vänskap och allas lika värde med barn mellan 7 och 9 år. 

Sarah är barnet som tvingas fly från sitt hemland, men hon är också en hjälte som delar sina erfarenheter – de lätta och svåra, de glada och hemska. 

Mellanstadiet

Nätets mörka sidor – hat, rasism och propaganda online

Teskedsordens lärarguide Nätets mörka sidor – hat, rasism och propaganda online för årskurs 5 är ett kostnadsfritt material för att ge lärare stöd i undervisning om källkritik och öka barns medvetenhet om hur hat och propaganda sprids på nätet.

Lärarguiden tar upp vikten av källkritik på nätet och att barn i tidig ålder informeras om och förstår betydelsen av att inta ett kritiskt förhållningssätt till vad de läser online. Dessutom innehåller materialet konkreta övningar att använda i klassrummet.

Svartvit illustration för projektet Nätets mörka sidor

Högstadiet

Reality Check

“Jag kunde komma hem från skolan och mina klasskompisar hade gömt saker i mitt hår bara för att jag har afro”, 19-årig tjej.

Reality Check är Sveriges första app mot rasism och går ut på att användaren blir tilldelad en fiktiv identitet, för att sedan samma person under ett antal dagar. Spelet är upplevelsebaserat utifrån händelser kopplade till rasism, diskriminering och fördomar, där användaren väljer mellan olika utfall. Till appen kommer tillhörande lärarhandledning. Spelet finns tillgängligt för nedladdning på App Store och Google Play.

Jag, mamma och Förintelsen

”När man hör historien om Förintelsen blir man tacksam för nästan allt här i livet och hur bra man har det” – Elev åk 9.

Under läsåret 2019/2020 inleder Teskedsorden och teaterpedagog Eva Dällerud ett unikt samarbete med bas i föreställningen Jag, mamma och Förintelsen. Välkommen att boka en föreställning och ett samtal som bottnar i Förintelsen. Tillsammans reflekterar vi sedan kring Förintelsens avtryck i dagens samhälle. 

En droppe midnatt

En droppe midnatt är Jason Diakités debutroman i vilken han berättar om sina rötter och sin identitet som både svensk och amerikan, både vit och svart. En smärtsam men stärkande läsning om identitet och tillhörighet, kamp och rättigheter. Boken finns i en lättläst version som nu går att beställa från oss i klassuppsättning till elever och ungdomar i Skåne.

Svartvit bild på Jason Diakité och omslaget till hans familjebiografi En droppe midnatt.