fbpx

Teskedsorden

Feministisk julgåva till 100 000 gymnasister

”Jag anser att ordet feminist och hela tankegodset bakom feminismen begränsas av stereotypt tänkande”

Så skriver den nigerianska författaren Chimamanda Ngozi Adichie i Alla borde vara feminister. Texten, som är hennes personliga upprop för en feminism som angår oss alla, är från början ett TED-talk som setts av över två miljoner människor på Youtube. Chimamanda Ngozi Adichie vill att vi i dag börjar drömma om en plan för ett annorlunda samhälle. En rättvisare värld. En värld med lyckligare män och lyckligare kvinnor som är ärligare mot sig själva.

”Hur skulle det vara om vi koncentrerade oss på förmåga i stället för kön när vi uppfostrar våra barn?” funderar Adichie.

Ett jämställt samhälle är bättre för flickor och pojkar än det vi har idag. Därför vill Teskedsorden i samarbete med Sveriges Kvinnolobby, FN-förbundet, TCO, LO, Unizon, Gertrud Åström och Albert Bonniers Förlag, ge Alla borde vara feminister till samtliga elever i årskurs 2 på gymnasiet. En lärarhandledning kommer ut i slutet på januari. Förhoppningen är att Alla borde vara feminister ska vara en språngbräda för diskussioner om jämställdhet och feminism. Vi lever i en tid som så lätt ställer människor av olika bakgrund mot varandra. Vi vill agera för motsatsen. Vi vill ge ungdomar verktyg för att förändra samhället i jämställd riktning.

Boken finns att köpa i Teskedsordens gåvoshop!

Bild på boken Alla borde vara feminister
Chimamanda Ngozi Adichie, född 1977 i Nigeria, är sin generations främsta afrikanska författare. Hon debuterade 2004 med Lila hibiskus (på svenska 2010) och fick ett stort internationellt genombrott med sin roman om Biafrakriget, En halv gul sol (2007). Adichie har sedan dess utgivit novellsamlingen Det där som nästan kväver dig (2011) och romanen Americanah (2013).