fbpx

Teskedsorden

Elin Estborn: Inlevelse bidrar till förståelse

Elin Estborn: Inlevelse bidrar till förståelse

När jag gick i högstadiet och gymnasiet var det inte ovanligt att lärarna då och då tvingade oss att se någon utdragen och innehållslös film som skulle introducera oss till ett nytt samtalsämne. Dem var ofta så pass färglösa och gamla i sina referenser att en eller två elever brukade somna under lektionerna.  

Det hände dock att lärarna vid enstaka tillfällen visade en film som väckte liv i våra obrydda tonårshjärtanEn film som verkligen lämnade ett avtryck och som jag minns in i minsta detalj är filmen Zozo. I den får man följa en tioårig pojkes resa från Libanons inbördeskrig, där han mister hela sin familj, till Sverige där han måste lära sig fungera i ett nytt komplicerat, socialt sammanhang. Roligt nog hade jag ingen aning om att Teskedsorden, min framtida praktikplats, var med och distribuerade denna film till skolor runt om i Sverige och att det troligtvis var tack vare dem som jag fick se den på Kålltorpsskolan i Göteborg.   

Några år senare på gymnasiet delade vår svensklärare ut den lilla boken “Alla borde vara feminister” av Chimamanda Ngozi Adichie. Det väckte uppståndelse och många av killarna snäste och skrattade åt oss som valde att sitta och läsa boken på rasten. Vad jag inte visste var att jag även här hade Teskedsorden att tacka för att jag fick ta del av Ngozi Adichies lilla mästerverk. Precis som med filmen Zozo hade de skickat ut hundratals exemplar av denna bok till olika gymnasium i Sverige i hopp om att väcka en tanke eller känsla hos någon, vilket de uppenbarligen lyckades med.  

Teskedsorden tror på kreativa medel och kultur som böcker, filmer, teater och musik för att väcka nyfikenhet och skapa förändring. Jag ser mig själv som ett levande exempel på att den tron verkligen stämmer. Idag praktiserar jag på Teskedsordens kansli i Stockholm där jag får se med egna ögon hur inlevelse bidrar till förståelse. Att beröra svåra frågor i dagens politiska klimat är allt annat än lätt och att nå ut till människor är det svåraste av allt. Men utifrån erfarenhet vet jag att inlevelsebaserat material och metoder är både viktigt och effektivt. Att åstadkomma förändring i våra frågor tar lång tid och det är vi fullt medvetna om. Men om jag får använda mig själv som ett exempel en sista gång så vill jag påstå att det är värt det.  

/Elin Estborn
Praktikant på Teskedsorden våren 2020
Läser en kandidatexamen i Globala studier vid Göteborgs universitet

Lämna en kommentar