fbpx

Teskedsorden

Det kom ett brev

Det kom ett brev

I höstas ramlade det in ett mail till Teskedsordens inkorg från en elev på en högstadieskola i en mindre ort i Skåne. Eleven beskrev med oro hur situationen på hennes skola förändrats, om hur rasismen och främlingsfientligheten bara blivit värre och värre. Hon skrev att hon längre inte orkade stå upp för det på egen hand och bad om hjälp.

Många har ingen respekt över huvud taget för andra som inte är som dom och står man upp för att man inte tycker det så då blir man utfryst och nedtryckt. Har ni tips på vad jag kan göra för att stoppa detta? 

Några månader senare var Teskedsordens utbildningsansvariga Camilla Rehn och projektassistent Theo Tamim på väg ner till Skåne för att föreläsa och hålla workshops med alla skolans nior. Syftet var att tillsammans med eleverna reflektera utifrån skolans värdegrund, särskilt med fokus på främlingsfientlighet och alla människors lika värde.

Det blev en känslofylld dag. Några elever blev utmanade i sina tankar, vilket de så klart tyckte var jobbigt. Andra blev inspirerade och kände sig stärkta. Elevkommentarer som ”Jättebra att ni gör det ni gör, hoppas verkligen att det ger ökad förståelse för fler!” och ”Det ni gör är superviktigt” värmer ofantligt mycket.

Självklart deltog även lärarna. Mentorerna var efteråt nöjda och kände att de fick mer kött på benen i värdegrundsarbetet. Bland annat inspirerades de till att i det fortsatta arbetet använda appen Reality check, framtagen av bland annat Teskedsorden just med elever i högstadiet och gymnasiet i fokus.

Upplever du att det finns liknande utmaningar på din skola? Teskedsordens metodik grundar sig i kultur och samtal för att tillsammans reflektera kring alla människors lika värde och styrkan i mångfald. Tveka inte att kontakta oss på info@teskedsorden.se om du behöver stöd och hjälp.

Camilla Rehn, Utbildningsansvarig
Theo Tamim, Projektassistent

Lämna en kommentar