fbpx

Teskedsorden

Behovet är jättestort!

Hur kan en film bidra till positiv förändring? Genom en verklighetskäftsmäll om du frågar svenskläraren Malin Larsson!
I min undervisning måste allt förr eller senare bli på riktigt. Vi såg tillsammans filmen Trevligt folk. Alla eleverna har egna twitterkonton, ett jättebra sätt att få kontakt med de personer vi läser om och de fick även skriva brev till Somalia bandy som sedan skickades iväg på riktigt. Eleverna fick svar att de skulle bli in- bjudna till Zinkensdamm om Somalia bandy steg i ligan och spelade där. Det är så viktigt att det finns ett syfte, att eleverna förstår att det de gör har betydelse på riktigt. Frågeställningarna vi jobbar med är också viktiga och därför är material som berör så bra. Behovet är jättestort! Det är viktigt för eleverna att få möjlighet både att möta nytt och att få känna igen sig.
Vad tyckte dina elever om filmen?
Eleverna älskade filmen, den fick stående ovationer och inte ett öga var torrt! Det var lätt för dem att relatera till det som hände i filmen, de var väldigt berörda av pojken som inte hade träffat sin mamma på flera år. De engagerade sig i frågan om hur vi dömer människor innan vi känner dem. Jag har ett uppdrag som lärare att få mina elever att växa som människor. Som lärare måste jag få mina elever att tänka till och det tycker jag att Trevligt folk hjälpte mig med. Jag gör bara sådant som jag tror kan beröra mina elever.
En verklighetskäftsmäll är vad som behövs!

 
Malin Larsson intervjuades av Lova Wallerö Frostenson