fbpx

Teskedsorden

Hur motverkar vi extremistiska ideologier, yttranden och beteenden som inte kan tolereras i skolmiljön eller i det övriga samhället? Och hur kan vi med våra elever arbeta för att stärka vår demokrati?

Att tillsammans reflektera om demokratins principer är oerhört viktigt. SÄPO varnar för att främlingsfientliga och radikalnationalistiska idéströmningarna ökar i samhället. Attentatet i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011 är bara ett exempel.

Radikalisering och demokrati: att lära av Utøya riktar sig till dig som arbetar inom högstadiet i kommunerna Höör, Klippan, Borlänge, Kungälv, Trollhättan och Skellefteå som vill hitta verktyg och metoder för att engagera unga i dialog om högerextremism, demokrati och mänskliga rättigheter.

Projektets upplägg:

  • Sju skolor på de sex orterna deltar i projektet. På varje skola deltar minst två personer ur personalen.
  • Den 28 januari 2020 träffades vi i Stockholm för fortbildning och gemensamma diskussioner. Nu under vårterminen arbetar gruppen löpande med teman som tar avstamp i deltagande skolors behov. 
  • Teskedsorden förser projektets deltagare med material, reflektionsfrågor och förslag till övningar att genomföra tillsammans med elever.
  • Projektet avslutas med att vi den 9-11 september besöker Utøya i Norge.
A photo of a tree at Utoya, with greeting cards in bright colors. On a pink card in the foreground it is written "Never forgotten"
Foto: Det Europeiske Wergelandscentret
Foto: Paul Patrick Børhag

I projektet är det platsbaserade lärandet en viktig del. I platsen finns styrkan i att skapa ett narrativ som väcker känslor som kan leda till fördjupade reflektioner. Hur förhåller man sig till en viss plats och hur kan man använda platsen för att lära om demokrati och mänskliga rättigheter?

På Utøya ges utbildning i samarbete med European Wergeland Centre (EWC). EWC bildades av EU-kommissionen och Norge tillsammans och arbetar med demokratifortbildning inom hela EU. Bland annat driver EWC utbildningar i demokratiskt medborgarskap som tar avstamp i händelserna i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011.

Radikalisering och demokrati: att lära av Utøya finansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). 

Hör gärna av dig till oss om du är intresserad av projektet! Maila projektledare Camilla Rehn här!