fbpx

Teskedsorden

Antisemitismen idag

Teskedsordens praktikant Ebba Thorén rapporterar från Utrikesdepartementet och Raoul Wallenbergs dag söndagen 27 augusti.
Bild på Teskedsordens praktikant Ebba ThorénI söndags var det Raoul Wallenbergs dag, Sveriges nationella dag för medmänsklighet och civilkurage, och jag befann mig på Utrikesdepartementet för att lyssna till en föreläsning till hans minne.
Idéhistorikern Henrik Bachner från Svenska kommittén mot antisemitism höll föreläsningen om hur antisemitismen ser ut idag och det var ingen positiv bild han presenterade. Antisemitismen syns och hörs inte på samma sätt idag som på Raoul Wallenbergs tid, utan har börjat ta en annan form och har sedan 2000-talet fått ökat spridning. Med hjälp av en annan mer dold diskurs och med hjälp av de nya plattformar som sociala medier utgör, underlättas mobiliseringen av antisemitiska grupper. Antisemitismen har också blivit allt svårare att känna igen, då man idag i mindre utsträckning uttrycker sig i klartext för att föra fram sina åsikter. Genom Henrik Bachners föreläsning förstärktes det som vi gång på gång blir påminda om – att vi inte får sluta prata om antisemitism som ett problem, att vi måste lära av historien och att vi måste möta intoleransen som sprider sig.
Man hade kunnat tänka sig att det skulle kännas mörkt där på föreläsningen, när Henrik Bachner presenterade den ökade spridningen av intoleranta budskap. Men inte alls! Mitt besök på föreläsningen i söndags kändes både upplyftande och fullt av hopp. Vi möttes i ett rum, människor med olika bakgrund och skilda liv, med uppmärksammande av civilkurage och medmänsklighet som den gemensamma faktorn att samlas kring. Det blev så talande, det där rummet på Utrikesdepartementet, för det är ju vad medmänsklighet i någon mening innebär – att man kan stå sida vid sida, känna igen varandras likheter och omfamna varandras olikheter. Det är vad vi måste jobba för. Som utrikesminister Margot Wallström uttryckte det när hon hälsade oss välkomna i söndags: vi får inte stillatigande acceptera spridningen av intolerans och hat som nu vinner mark.
I slutet av föreläsningen kom vi till 10 000-kronorsfrågan: hur kan vi motverka spridningen av intoleranta åsikter? Alla var eniga: genom utbildning, dialog och diskussion. Vi måste lära oss att känna igen intoleransen när vi möter den och vi måste föra dialog och diskussion för att synliggöra den. Här kan vi alla bidra menade en person i publiken och gav förslag på att möta spridningen av intolerans med ökad spridning av tolerans. Alla har vi ett nätverk som vi kan nå ut till, ett inlägg som vi kan dela, en bild vi kan gilla, en kommentar vi kan skriva som istället syftar till att lyfta våra medmänniskor och sprida ett budskap om tolerans och medmänsklighet. Även vi som vill göra det kan använda oss av nya plattformar där vi kan bidra med en stark röst tillsammans. Vi ska inte stillatigande acceptera spridningen av intolerans och hat. Vi ska fortsätta uppmärksamma dagar för medmänsklighet, fortsätta uppmärksamma människor som har stått upp mot intolerans, fortsätta hålla föreläsningar för att sprida kunskap. Fortsätta dela, gilla och kommentera på sociala medier. Fortsätta lyfta varandra. För det är ju så, att om alla använder sin tesked med vatten så kan vi tillsammans släcka elden.
/Ebba Thorén, praktikant på Teskedsorden
Bilden på Ebba är från aktivitetstorget vid Raoul Wallenberg Academys kub-invigning den 1 september