Teskedsorden

Här berättar vi närmare hur Teskedsorden kom till och presenterar Amos Oz, som inspirerade till stiftelsens grundande.

Teskedsorden grundades av Tidningen Vi år 2006, inspirerad av den israeliske författaren Amos Oz insiktsfulla bok Hur man botar en fanatiker. Stiftelsen arbetar för ökad tolerans och respekt människor emellan och har som sitt motto en röst för mångfald.

Teskeden är en symbol för handling. Amos Oz menar att den människa som vill släcka en eld hämtar en hink vatten och öser över elden. Om hon inte har någon hink tar hon ett glas och om hon inte hittar ett glas tar hon en tesked. Och om vi alla bidrar, även med en liten insats, kan vi faktiskt släcka elden – den farliga eld som fanatismen utgör i dagens värld.

Amos Oz

Israelisk författare, debattör, journalist och professor i litteratur. Det stora genombrottet kom 1973 med romanen Min Michael; sedan dess har Amos gett ut ett tjugotal böcker, översatts till ett fyrtiotal språk samt förärats en stor mängd priser och hedersomnämnanden. Han har ofta nämnts i samband med Nobels litteraturpris. Hur man botar en fanatiker gavs ut på svenska 2006. Boken delas årligen ut till Sveriges gymnasieskolor genom Teskedsorden. Under våren 2019 kommer Teskedsorden börja distribuera Oz nylanserade bok Kära fanatiker.

Amos Oz gick bort i december 2018. Vi minns honom här.

Läs mer om Amos Oz på bokförlaget Wahlström & Widstrands hemsida.

Hur man botar en fanatiker bokomslag
Bokomslag till Hur man botar en fanatiker.
Porträttbild på Amos Oz.