fbpx

Teskedsorden

”Allt handlar om att förstå varandra” ETC Göteborg 130429

Sommaren 1995 mördades 14-åriga John Hron. Då var Kungälv en kommun där nynazismen grodde. Idag är det inte så – mycket tack vare Toleransprojektet, som dessutom har sparat samhället upp mot 290 miljoner kronor.
Sex högstadieungdomar sitter samlade i ett klassrum. De pratar ivrigt, berättar, ibland i munnen på varandra. Om ett projekt och en resa som har förändrat dem.
– Alltså, jag är faktiskt inte samma person längre, säger Erik Svensson.
De andra fem håller med och försöker sätta ord på vad det är som har hänt. De reflekterar över sig själva och sin utveckling. Och låter inte alls som de rastlösa fjorton- femtonåringar de först upplevs som.
– Man har lärt känna sig själv, jag har lärt mig att tänka mycket djupare. Jag har aldrig haft rasistiska åsikter, men ändå tänkt att varför ska muslimer ha moskéer när de bor i Sverige. Jag tänker inte så längre. Det gör ju inte mig något att de har moskéer, säger Jacob Edholm.
Alla sex ungdomar ingår i Toleransprojektet. Ett projekt som inte bara påverkat Jacob Edholm och de andra, utan hela Kungälvs kommun. Nyligen publicerades en socioekonomisk analys som visar att projektet har inneburit samhällsekonomiska vinster på upp mot 290 miljoner kronor, samtidigt som kommunens kostnad bara har varit 13 miljoner sedan starten år 2000. Framförallt beror de stora vinsterna på att projektet lyckats med sitt ursprungliga syfte – att stoppa återväxten av vit makt-rörelsen.